Strijd om de Maasbruggen in Rotterdam

Strijd om de Maasbruggen in Rotterdam
Onderdeel van Duitse aanval op Nederland
Oude Haven en Maasbruggen in 1939
Datum 10 mei - 14 Mei 1940
Locatie Rotterdam, Nederland
Resultaat Duitse overwinning
Strijdende partijen
Nederland Nazi-Duitsland
Leiders en commandanten
Pieter Scharroo Dietrich von Choltitz
Troepensterkte
7.000 troepen[1] (1.000 geoefend combattant)
12 artillerie
1.000 troepen
Verliezen
185 doden 123 doden
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
Rotterdam
Duitse aanval op Nederland in 1940

Maastricht · Mill · Den Haag · Rotterdam · Zeeland · Grebbeberg · Afsluitdijk · Bombardement op Rotterdam . Bombardement op Middelburg

De strijd om de Maasbruggen in Rotterdam begon in de vroege ochtenduren van 10 mei 1940 en eindigde op 14 mei met de overgave van de stad na het bombardement. Het bezit van deze bruggen was van cruciale betekenis voor de Duitse aanval op Nederland. Tezamen met de bruggen bij Moerdijk en in Dordrecht vormden de Maasbruggen een corridor waardoor de Duitse hoofdmacht, met de 9e Pantserdivisie als kern, het hart van de Vesting Holland zou kunnen binnendringen en zo de strijd definitief in Duits voordeel zou kunnen beslissen. Het veiligstellen van deze corridor was - naast de aanval op Den Haag - opgedragen aan het Luftlandekorps[2] onder bevel van Generalleutnant Student[3]. Dit legerkorps bestond geheel uit luchtlandingstroepen, inclusief parachutisten[4], en had de beschikking over de nodige luchttransportcapaciteit en escorterende gevechtsvliegtuigen. De Duitse luchtlandingstroepen die bij de strijd om de Maasbruggen werden ingezet stonden ter plaatse onder bevel van Oberstleutnant (luitenant-kolonel) Von Choltitz.

  1. Bij het uitbreken van de vijandelijkheden. Later werden versterkingen aangevoerd.
  2. Het bestaan van deze formatie, ook wel aangeduid als 7e Fliegerkorps, was door de Duitsers, gezien de beoogde strategische verrassing, zorgvuldig geheim gehouden. Voordat de aanval in het Westen losbarstte werden verhullende termen, zoals Flieger, gebezigd voor de aanduiding van de betrokken eenheden.
  3. Het Luftlandekorps maakte deel uit van de Luftwaffe. Maar op de 13e mei werd een wijziging van de bevelsverhoudingen doorgevoerd. De hele aanvalsmacht in Rotterdam, inclusief het Luftlandekorps, werd, als onderdeel van het 18e Leger van General der Artillerie von Küchler, onder bevel geplaatst van General der Panzertruppe Schmidt.
  4. Het Luftlandekorps had een sterkte van 19.000 man, wat aanzienlijk minder is dan de sterkte van een regulier legerkorps. Vijfhonderd parachutisten van het Luftlandekorps zouden overigens niet in Nederland, maar op het Belgische strijdtoneel worden ingezet.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search